Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Και γιατί η ανισότητα ν' αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα;




Το θεμα της ανισότητας στον καπιταλισμό ουδέποτε απασχόλησε στα σοβαρά τους policy makers, κι αν τους απασχολούσε βρισκόταν πάντα σε μια υποδεέστερη τέταρτη ή πέμπτη θέση, για λόγους face lifting πιο πολύ, παρά ουσίας. Άλλωστε η ανισότητα αποτελεί την πεμπτουσία της νεοφιλελεύθερης ιδεολογικής σχολής είτε ως στόχος είτε ως αποτέλεσμα. Ως στόχος, διότι σύμφωνα με αυτήν, αποτελεί την κινητήριο δύναμη της ανθρώπινης προσπάθειας και ευφερετικότητας στον αγώνα της κοινωνικής κινητικότητας και του πλουτισμού, και ως αποτέλεσμα, λόγω της φύσης του κεφαλαίου να συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια.

Επιπλέον, ο καπιταλισμός ειδικά στις τελευταίες δεκαετίες του ξεσαλώματος φρόντιζε συνάμα να χτίζει και τ' άλλοθί του, αφ' ενος φυσικοποιώντας την, με το να αποδίδει την άνιση κατανομή του πλούτου στην άνιση κατανομή των χαρισμάτων από το χέρι ενός άδικου θεού, και αφ' ετέρου λανσάροντας ευφάνταστες θεωρίες του τύπου “trickling down”, σύμφωνα με την οποία μπορεί το χρήμα να πηγαίνει προς τους πάνω, αλλά κάτι περισσεύει και για τους κάτω ώστε να μένουν ευχαριστημένοι δοξάζοντες.

Το πρώτο βιβλίο στην αρχική περίοδο της κρίσης-συγκεκριμένα εκδόθηκε το 2009-, που ασχολήθηκε σοβαρά με την ανισότητα και τις κοινωνικές της επιπτώσεις ήταν το Spirit Level: Why More Equal Societies Almost Always Do Better των επιδημιολόγων Richard G. Wilkinson και Kate Pickett.

Το ρεζουμέ του βιβλίου, όπως δίνεται μέσα από πληθώρα στατιστικών στοιχείων είναι ότι στις αναπτυγμένες κοινωνίες υπάρχει ένα εντυπωσιακό κοντράστ ανάμεσα στην υλική ευημερία και την κοινωνική αποτυχία, η οποία αποτυπώνεται στην αυξημένη εγκληματικότητα, στα ναρκωτικά, στα ψυχικά νοσήματα, στη χειροτέρευση των επιπέδων περίθαλψης και παιδείας, και διαφόρων άλλων κοινωνικών δεικτών.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία κοινωνικής ευημερίας από τις 23 πλέον πλούσιες χώρες του κόσμου με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3 εκατομμυρίων και τα συνέκριναν με το βαθμό ανισοκατανομής του εισοδήματος. Το αποτέλεσμα φαίνεται με εύγλωττο τρόπο στο παρακάτω διάγραμμα, όπου η χειροτέρευση των κοινωνικών δεικτών αυξάνεται γραμμικά με την ανισοκατανομή του εισοδήματος. Παρατηρούμε ότι η Ελλάδα εντοπίζεται στην περιοχή της μεγάλης ανισοκατανομής, ήδη πριν από την έναρξη της κρίσης, μαζί με την Ιταλία και Ιρλανδία. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη θέση. Το ότι οι χώρες αυτές βίωσαν την κρίση με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ίσως να εξηγείται και έτσι. Για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε ιδιαίτερα.



Το βιβλίο συνδέει με αδιαμφισβήτητο τρόπο την κοινωνική ευημερία σε μια χώρα με το βαθμό ισοκατανομής του εισοδήματος, αλλά δεν διερευνά τις αιτιακής σχέσεις και τη φύση αυτών. Πάντως, την περίοδο που εκδόθηκε ήταν σαν να χτυπούσε το πρώτο καμπανάκι.

Το δεύτερο ακούστηκε το 2012, την περίοδο των αραβικών εξεγέρσεων και του κινήματος Occupy με την έκδοση του βιβλίου του Joseph Stiglitz, “The Price of Inequality”. O Stiglitz, αντιθέτως, πιάνει το θέμα από πολιτική σκοπιά, περιγράφει και διερευνά τους μηχανισμούς, που επέτρεψαν τη γιγάντωση ενός παρασιτικού 1%, το οποίο όμως λόγω της οικονομικής του ισχύος, αποκτά και πολιτική, μέσω των άπειρων χρηματοδοτικών του ικανοτήτων ώστε να μανιπουλάρει τα εκλογικά αποτελέσματα, τις αποφάσεις του Κονγκρέσου και της Γερουσίας, καθώς και τις δικαστικές. Το βιβλίο αποκτά μεγάλη απήχηση, και πολλές από τις αναφορές του συμπυκνώνονται στα αιτήματα των πανταχού εξεγερμένων.

Ο Stiglitz μαζί με τον Krugman, - ο δεύτερος με την αδιάλειπτη καθημερινή αρθρογραφία του κυρίως στους Νew York Times-, έφεραν σιγά σιγά την εισοδηματική ανισότητα στο προσκήνιο, τόσο ώστε να αποτελέσει και το κεντρικό θέμα στην τελευταία μάζωξη του World Economic Forum Davos.

Το τρίτο καμπανάκι, και το πιο ηχηρό, χτύπησε μόλις πριν λίγο με την έκδοση ενός ογκωδέστατου βιβλίου, 700 σχεδόν σελίδων, του γάλλου ερευνητή Thomas Piketty με τίτλο “Capital in theTwenty-First Century”. Είναι αυτό που λέμε ότι “χτύπησε φλέβα”. Η έκδοση προκάλεσε μεγάλο σάλο και στις δυο όχθες του Ατλαντικού, ενώ κι εγώ δεν ξέρω για πόσες βδομάδες βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις των best sellers, αποδεικνύοντας ότι το θέμα της υπερβολικής ανισότητας και αυτών των περίφημων κομματιών του 1%, του 0.1% και του 0.01% έχει ξεφύγει από τους κλειστούς πολιτικούς κύκλους και έχει διαχυθεί στο γενικό κοινό. Η μεγάλη ανακάλυψη του Piketty είναι ότι δεν πάμε απλώς στα επίπεδα της ανισότητας του 19ου αιώνα, αλλά ότι βρισκόμαστε ακόμα πιο πίσω, στην τροχιά του “πατριαρχικού καπιταλισμού” όπου οι κυρίαρχες ελίτ και οικονομικοί παράγοντες δεν βρίσκονται εκεί ελέω προσόντων και της περίφημης “αξιοκρατίας”, αλλά αποτελούν συνέχειες οικογενειακών δυναστειών. Κοντολογίς, αυτό που μάς λέει είναι ότι ο “Μητσοτακισμός” και ο “Καραμανλισμός” δεν αποτελούν τοπικό φαινόμενο μιας καθυστερημένης περιφεριακής χώρας, αλλά έκφανση του ύστερου καπιταλισμού.
 
Επίσης ότι η μεγάλη ανισότητα δεν προκύπτει τόσο από την ανισότητα στην κατανομή των μισθών και των κερδών, αλλά από την άνιση κατοχή κεφαλαίου και κληρονομημένων περιουσιακών στοιχείων τα οποία και περνούν από γενιά σε γενιά. Τα ντοκουμέντα που παρέχει ο Piketty είναι ανεκτίμητα από άποψη έκτασης και ιστορικού βάθους και δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τα συμπεράσματα που εξάγονται.


Παρ' όλα αυτά όμως, το ερώτημα που τίθεται από τη μεριά των αμετανόητων κυνικών είναι και γιατί η ανισότητα να αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα στο βαθμό που  τα κατώτερα στρώματα μπορεί να εξασφαλιστεί να απολαμβάνουν στην πλειονότητά τους ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο;

Αν αφήσουμε στην άκρη την ηθική πλευρά του ζητήματος, και την υπόθαλψη του εξεγερσιακού δυναμικού, μιας και από ένστικτο ακόμα και ο πιο ανυποψίαστος μπορεί να αντιληφθεί ότι ο μεγάλος πλούτος δεν απορρέει από ικανότητα και εργατικότητα μόνο ή από απλή τύχη, τα επιχειρήματα που μπορούμε να παραθέσουμε είναι τα εξής:

1. Ανατρέχοντας στην database που ο Piketty έχει δώσει στη δημοσιότητα μπορούμε να δούμε κατά πόσον το 'trickling down effect” έχει όντως λειτουργήσει στην πράξη.

Στα παρακάτω διαγράμματα βλέπουμε τη χρονική εξέλιξη του εισοδήματος του πιο πλούσιου 10% και του υπόλοιπου 90% ενδεικτικά για τη Γερμανία ΗΒ, ΗΠΑ και Γαλλία. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι το εισόδημα του 90% από τη δεκαετία του '70 και μετά έχει ελάχιστα μεταβληθεί. 





2. Έννοιες όπως αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, φτώχεια κλπ δεν είναι απόλυτες, αλλά σχετικές. Αυτό που απολαμβάνει ο πλούσιος σε μια περίοδο, απολαμβάνει ο φτωχός σε μια μεταγενέστερη. Άρα, το πώς προσλαμβάνει τον εαυτό του κάποιος, εξαρτάται από την κλίμακα πλούτου που υφίσταται στην κοινωνία όπου ζει.

3. Όπως επισημαίνει ο Stiglitz στο βιβλίο του, οι οικονομικά ισχυροί μετατρέπονται πολύ εύκολα και σε πολιτικά ισχυρούς, οι αποφάσεις των οποίων, προφανώς και έχουν επίδραση στο σύνολο της κοινωνίας. Σε μια εισοδηματικά άνιση κοινωνία, υπάρχει επίσης άνιση μοιρασιά και της πολιτικής ισχύος.

4. Η εισοδηματική ανισότητα αντανακλάται άμεσα στους κοινωνικούς δείκτες, όπως οι 
Richard G. Wilkinson και Kate Pickett έδειξαν στο βιβλίο τους Spirit Level.

5. Η ανισότητα παρεμποδίζει τη ανάπτυξη με το να περιορίζει τη ζήτηση. Δείτε για παράδειγμα το "Inequality and its Perils".  Συνοπτικά, οι φτωχοί καταναλώνουν όλο τους το εισόδημα, ενώ οι πλούσιοι αποταμιεύουν και επενδύουν κυρίως σε άυλα προιόντα.




26 σχόλια:

nikosl είπε...

Εξαιρετικό άρθρο!!!

cynical είπε...

να 'σαι καλα!

TNS είπε...

Ο Emmanuel Saez του Berkeley [http://eml.berkeley.edu/~saez/] έχει πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες περί ανισότητας, μερικές μαζί με τον Piketty.
Η πορεία της ανισότητας φαίνεται στα διαγράμματα του http://eml.berkeley.edu/~saez/saez-UStopincomes-2007.pdf, όπου είναι εμφανή τα πλήγματα του κραχ και των μπολσεβίκων κατά των υπερπλουσίων, καθώς και η πλήρης ανάρρωσή τους μετά τον Ρήγκαν και τον Γκορμπατσόφ...

cynical είπε...

TNS
θυμαμαι που ειχε αφησει τα λινκς του Saez πριν λιγο καιρο, πριν γινει το πατιρντι με το βιβλιο του Piketty.

Το διαγραμμα 1 στο λινκ 2 το ειχα χρησιμοποιησει κι εγω πριν απο καιρο. Ειναι πολυ χαρακτηριστικο.
Ο λογος που η ανισοκατανομη δημιουργει κραχ ειναι οτι συνυπαρχει με τη χρηματιστικοποιηση της οικονομιας, η οποια ειναι εγγενως ασταθης.

Η υπερθερμανση της οικονομιας το '20 οφειλοταν στους σιδηροδρομους κυριως.

Δεν καταλαβα που μπαινουν οι μπολσεβικοι. Το διαγραμμα ανισοτητας αναφερεται στις ΗΠΑ

TNS είπε...

Cynical, σύμφωνα με τα διαγράμματα του Saez, οι πλούσιοι άρχισαν να χάνουν έδαφος μετά το Κραχ και κυρίως μετά τον 2ο ΠΠόλεμο.
Το χαμηλό μέρος της καμπύλης συμπίπτει με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο "λαουτζίκος" των ΗΠΑ είχε περισσότερη οικονομική και πολιτική δύναμη απ' ότι μετά την εμφάνιση της νεοφιλελεύθερης πανούκλας.
Η ακμή της ΕΣΣΔ συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την ακμή αυτού του λαουτζίκου, ο οποίος έπρεπε να πειστεί για τα καλά της Δύσης και τα κακά του αντίπαλου δέους.
Όταν έληξε αυτή η ειδική ανάγκη, σταμάτησαν και οι φιλικές παραχωρήσεις της πλουτοκρατίας.
Ο κυματοθραύστης έσπασε και τις συνέπειες τις βλέπουμε όλο και πιο καθαρά πλέον.
Νομίζω...

spiral architect είπε...

Ωραία η ανάρτηση, καλές επίσης και οι παραπομπές του TNS μαζί με τα σχόλιά του, όντας αποδεικτικά των πραγματικών σκοπών του καπιταλισμού διαχρονικά.
Τελικά οι (υστερόβουλες) πολιτικές αποφάσεις παρέα με την προπαγάνδα είναι ικανές και αναγκαίες συνθήκες για τη σπίλωση της επιστήμης είτε αυτή είναι τα μαθηματικά, είτε η μαρξιστική φιλοσοφία, που αμφότερα δεν έχουν ακόμα ανατραπεί.

Ανώνυμος είπε...

@cynical

Εξαιρετικό το άρθρο σου!!!

Μονον μια μικρη υπομνηση-συμπληρωση .

Ι. Στην Ελλαδα υπηρξε ενα διπλο παραθυρο ευκαιριας την περιοδο 1960-1980, που εκλεισε αποτομα περι το 1989-1993 για τους μη προνομιουχους, ως εξης:

1.η δυνατοτητα να σπουδασουν οι καλυτεροι/ικανοτεροι/διαβαστεροι σε ΑΕΙ και μετα να ασκησουν ελευθερο επαγγελμα η να γινουν ανωτεροι υπαλληλοι στον ΙΤ ή στοπν ΔΤ, ΔΕΚΟ,ΟΤΑ
2.η παραπλευρη ωφελεια της
ξενητιας για 1 εκατομ. ελληνες μεταναστες και αρκετες δεκαδες χιλιαδες ναυτικους ποντοπορου ναυτιλιας (αποταμιευση συναλλαγματος προϊον καλα αμοιβομενης μισθωτης εργασιας ή -για μερικους-επιχειρηματικοτητας σε δευτερη φαση.

ΙΙ. Οταν οι ελιτ "σπανε" τον νομο του Δαρβινου και περιοριζομαστε σε κληρονομικη "δημοκρατια" του 1.0, 0.1 και 0.01 % σε ολες σχεδον τις εκφανσεις της ελληνικης ζωης (πολιτικη, επιχειρησεις, διοικηση,..) κινδυνευουμε απο ελλειψη ανανεωσης (κατι σαν τους αιμομικτικους γαλαζοαιματους της Ευρωπης) , με προφανη καταστρεπτικα αποτελεσματα.

Μια προσωρινη λυση μπορει να ειναι πολυ περισσοτερες αξιοκρατικα χορηγουμενες υποτροφιες, δανεια για ανωτατες σπουδες,...

Αφώτιστος Φιλέλλην

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, cynical!

Eίσαι ακριβώς στο στόχο!
"To hit the nail on the head", όπως είναι η πλέον δόκιμη έκφραση!

Οι ανισότητες αποτελούν την "πηγή όλων των κακών"...

Συνέχισε!

Παρακολουθώ τα ευρήματα των μελετών των Piketty και Saez από το 2003!
Μάλιστα, το γεγονός ότι με αφορμή το νέο βιβλίο του Piketty ξεσηκώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των παγκοσμίων ελίτ, από τον Forbes και την WSJ, επιβεβαιώνει ότι ο συγγραφέας δεν έχει εντοπίσει μόνο το πρόβλημα, αλλά και την λύση που τους πονάει...
Που δεν είναι άλλη, από την "προοδευτική φορολόγηση του πλούτου και του εισοδήματος, σε παγκόσμια βάση"!

To δίλημμα λοιπόν σήμερα, θα πρέπει να τίθεται ως εξής:
Alesina ή Piketty?

(http://images.brisbanetimes.com.au/2014/05/15/5425725/art_w_spooner_1505-620x349.jpg)


Σταύρος Κυριαζής

Υ.Γ. Δείτε και αυτά...

1. http://www.nber.org/papers/w11955

2. http://eml.berkeley.edu/~saez/lecture_saez_arrow.pdf

3. http://www.brisbanetimes.com.au/comment/whats-so-wrong-with-economic-inequality-20140514-zrc2h.html

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό γράφημα...

http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/12/31/emmanuel-saez-and-thomas-pikettys-graph-of-the-year/

Ανώνυμος είπε...

O Eυρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης:

«Προσωπικά νιώθω υπερήφανος και συγκινημένος που συμμετέχω στη γιορτή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας στην Κρήτη..
«Οι πολίτες πιστεύω πως επιλέγουν τους ικανότερους για να τους εκπροσωπήσουν στις τοπικές υποθέσεις» πρόσθεσε.!! KAI EMEIΣ ΠPΩΣΘETOYMAI KAI PΩTAMAI: ..."ΓIATI ΣOY AΦAIPEΣAN TO ΔIΔAKTOPIKO (Dr.) TITΛO ;;; EEEE ;;; ΓIATI ;;;; ETΣI KANOYMAI KAI EMEIΣ 10, 20, 30 ΔIΔAKTOPIKA !!! ...." ... επιλέγουν τους ικανότερους !!!" OYΣT !!!

Ανώνυμος είπε...

και ο Danny Dorling κάνει ενδιαφέρουσα δουλειά πάνω στο θέμα.

Ανώνυμος είπε...

ΦIΛOI MOY KAΛOI !

H XΩPA MAΣ, H ΠATPIΔA MAΣ, H EΛΛAΔA, ΔHΛAΔH O EΛΛHNIKOΣ ΛAOΣ, XPEIAZETAI KAI ΠPEΠEI NA KANEI MIA PIZIKH TOMH ME TO ANΘEEΛΛHNIKO AΠOIKIOKPATIKO BPΩMOΣYΣTHMA THΣ ΞENOΦEPTHΣ ΔIAKYBEPNHΣHΣ ΠOY EXEI KATAΣTPEΨH THN XΩPA ΠOY KYBEPNA ME ΞENEΣ ΠΛATEΣ !! TA ΣTOIXEIA ΠOY ΘA BΓAINOYN ΠΛEON EΠIBEBAIΩNOYN THN ΞEΦTYΛA TOY ΨEYTOEΛΛHNIKOY ΠOΛITEIAKOY ΣYΣTHMATOΣ, ME TA ΔIAXPONIKA ANΔPEIKEΛA TOYΣ !! XPEIAZETAI MIA EΠIΣTHMONIKH-ΦIΛOΣOΦIKH-ΠOΛITIKH-EΘNIKH ΔIATAΞH, ΠOY OΛA AYTA ΘA ... EKBAΛOYN (ΩΣ/ΣTHN) ΔHMIOYPΓIA ... YΛHΣ, KOINΩΣ EPΓAΣIA (OXI ΔOYΛEIA !!). ΓIA AYTO ΦIΛOI MOY KAΛOI, TO "NEO" ΠPOEPXETAI M-O-N-O AΠO TO N-E-O, TO "NEO" OMΩΣ MΠOPEI KAI NA EINAI Π.X. KAI .... 5000 XPONΩN !!!!!!

YΓ: TO "NEO" AΠO THN IΔIA THN ΦYΣH TOY EINAI ΠANTA (KOINΩNIKA) ΔHMIOYPΓIKO !!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η ανάλυση της κύνικαλ και οπως πάντα με τους ανάλογους πίνακες καιτην παράθεση στοιχείων.
Βέβαια , οι αστοί διανοούμενοι ανακαλύπτουν την ταξική ανισότητα χωρίς να εμβαθύνουν στα κίνητρα που την διμηρουργούν ,ούτε μπορούν να προβλέψουν την νομοτελειακή προοπτική που βαδίζει η Ιστορία.
Η χρησιμοποίσηση της τεχνολόγίας από την ολιγαρχία, η απόλυτη και σχετική εξαθλίωση των εργαζομένων καιτο φρενάρισμα της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων από τις παραγωγικές σχέσεις-η έλλειψη αγοραστικής δύναμης- κλπ που έχουν διατυπωθεί πολύ πριν μας ,,ενημερώσουν,, οι διανοούμενοι της Αμερικής.
markos

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλο Cynical. Μπραβο.

@Αφώτιστος Φιλέλλην

Ποιος ειναι ο νομος του Δαρβινου;
Ο κοινωνικος δαρβινισμος ειναι η επαχθεστερη αντιληψη των φιλλελεδω το 19 αιωνα απο την οποια ευκολα προκυπτουν ναζιστικες πρακτικες ευγονικης.

Ασε τη βιολογια στη ησυχια της.
Ειναι πλεον αντιεπιστημονικη αλλα κ ανορθολογικη κατα τη γνωμη μου η ταυτιση εξελικτικης θεωριας με κοινωνικες θεωριες ¨βελτιστοποησης" του ειδους.

alone

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω τις άκρως ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σας εδώ και καιρό cynical, συγχαρητήρια για τα κείμενά σας.

Σε συνέχεια του άρθρου σας, παραθέτω το παρακάτω άρθρο, το οποίο, τηρουμένων των αναλογιών, παρουσιάζει το UKIP και τον Νηλ Φαρατζ σαν το Ποτάμι της ευρωβουλής.

http://thequietus.com/articles/15330-ukip-economic-policies

cynical είπε...

Θα εβαζα το UKIP καπου κοντά στο ΛΑΟΣ και λιγο δεξιοτερα.
Τωρα για το Ποταμι, νομιζω οτι εκφραζει ενα πιο σοφιστικέ λαιφσταιλ χωρις τις ακροτητες και την ασκημια της προηγουμενης εποχης, αποτελουμενο απο διαφορους τυπους που εν γενει λυπουνται που δεν γεννηθηκαν στην ανωτερη μεσαια ταξη μιας αναπτυγμενης ευρωπαικης πρωτευουσας.Η Ελλαδα τους πέφτει βαρια με τη βαλκανική της μπόχα.

Από κει και περα, το τίποτα. Ο δε Θεοδωράκης φανηκε πόσο νάνος είναι οταν σε μια συνεντευξη (νομιζω στο ΣΚΑΙ) ρωτωμενος για τα περιβοητα video αντι ειτε να τα υπερασπιστει, ειτε να παραδεχτει αστοχια, προσπαθησε να μας βγαλει τρελους οτι εμεις δεν τα καταλαβαμε.

Σκεψου τωρα, σε σοβαροτερα πραγματα.
Θα μου πεις οτι ο κοσμος του δινει 7%.

Εδω, εβγαλε πρωτη σε ψηφους την ...
σύζυγο του Γιώργου Πατούλη

Insp Rebus είπε...

Thumbs up Cynical, πολύ καλή δουλειά

cynical είπε...

thanks @stathis

μολις ειδα οτι το VOX εβγαλε κιαυτο

το κειμενοWhy does inequality grow? Can we do something about it?

Insp Rebus είπε...

Ενα αρχείο σχετικών με το inequality αρθρων, αν και πιθανότατα θα τα έχεις δει κατα καιρούς τα περισσότερα

It's the income inequality stupid...

cynical είπε...

εχεις μαζεψει πολυ καλο υλικο! καποια γραφηματα τα εχω δει, καποια οχι.
Δεν ξερω πώς θα μαζευτει αυτο το πραγμα. Μονο με 90% φορολογια. Αλλα ποιος θα το τολμησει; Ουδεις!

Ή με ενα κραχ χωρις bail outs. Το βλεπω πιο πιθανο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω πως θα συμμαζευθεί αυό το πράγμα, αλλά ούτε ποιός μπορεί να το συμμαζέψει πιά...
Πάντως, αυτό που σίγουρα δεν χρειάζεται, είναι η φορολόγηση με συντελεστή 90%...
Αρκεί απλά να μάζευαν αυτά εδώ και πολλά θα μπορούσαν να έχουν διασωθεί!

http://www.dw.de/%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CF%86%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%88%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1/a-17708332


"...Επικαλούμενο διεθνείς αναλύσεις, το SPIEGEL υποστηρίζει ότι από το 2002 ως σήμερα έλληνες εφοπλιστές δεν έχουν φορολογήσει τουλάχιστον 140 δις ευρώ. Αλλά και πέραν αυτού – βάση 58 ειδικών ρυθμίσεων, οι περίπου 800 ελληνικές οικογένειες του κλάδου δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Όπως σημειώνεται, πουθενά αλλού στον κόσμο δεν προστατεύονται τόσο πολύ οι εφοπλιστές από οικονομικές επιβαρύνσεις, όπως στην Ελλάδα...".

Σταύρος Κυριαζής

cynical είπε...

stavro,

ποσα χρωστανε; 140δις? να τους παρουμε τοτε τα καραβια! αληταραδες!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί, δηλαδή και τώρα που δεν τους παίρνουμε τα καράβια, κερδίζουμε τίποτε?
Εννοώ φυσικά, κάτι που να διανέμεται στους πολίτες κατά τρόπον ώστε να βελτιώνει την καμπύλη ευημερίας τους?
Γιατί εκτός της συνεισφοράς του εφοπλιστικού κεφαλαίου, στον παρονομαστή του κλάσματος χρέος/ΑΕΠ, τίποτε άλλο δεν προσφέρουν πλέον...
Ούτε κάν θέσεις εργασίας δεν προσφέρουν στην οικονομία, αφού όπως λέει ο Βενιάμης, το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας για Έλληνες ναυτικούς είναι περίπου 15 φορές περισσότερο από εκείνους που απασχολούν σήμερα!

Σ.Κ.

Insp Rebus είπε...

For your perusal :)

THE MISSING WEALTH OF NATIONS

Ανώνυμος είπε...

Και ένα εξαιρετικό δημοσίευμα συνεφούς ενδιαφέροντος με αφορμή τις μελέτες του Gabriel Zucman:

The True Cost of Hidden Money

http://www.nytimes.com/2014/06/16/opinion/a-piketty-proteges-theory-on-tax-havens.html?partner=rss&emc=rss

cynical είπε...

Σταθη και Σταυρο

γιαυτο ειχε γραψει εδω και χρονια αν θυμαμαι καλα ο ECONOMIST και το ειχα κανει μαλιστα και αναρτηση. Μπορει να ηταν και ο Κρουγκμαν.

Το ειχα σατιρισει τοτε βγαζοντας το συμπερασμα οτι ολα οσα μετρανε οι οικονομετρες ειναι τριχες, αφου βγαινει να χρωσταμε σαν πλανητης στον Αρη, μιας και το ισοζυγιο με το συμπαν εβγαινε αρνητικο.

Ενω ολοι ξερουν οτι βγαινει μαυρο χρημα και μαλιστα στην ευρωπη (Ολλανδικο σαντουιτς) ως τωρα δεν εχουν βρει καμια εταιρια που να το γενναει. Θαυμα!

Κι ενω στο ΗΒ η Vodafone εχει οντως καταδικαστει για μαυρα, ηρθε καποιο δικαστηριο και διεγραψε τα προστιμα. Γιαυτο το uncut την εχει στο κυνηγι.
Αλλη εταιρια εχει πιαστει;
Στην Ελλάδα μηπως;

Για να βγαινει η σταφιδωμενη γεροντοκορη , ο Πορτοσαλτε καθε απογευμα και να λεει οτι οι καθαριστριες κανουν το μεγαλο κρατος γιαυτο και πληρωνουμε μεγαλους φορους.
Και , γ... το κερατο μου, κανεις δεν βρισκεται να του τριψει στη μουρη πεντε νουμερα, για το απο που πασχει αυτο το κρατος.