Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο μπλοκάρει αποδεικτικά έγγραφα για την Ελλάδα


Τις προάλλες, και συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου,  στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, στο Λουξεμβούργο εκδικάστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Δυστυχώς, όμως, είχε αρνητικό αποτέλεσμα και έτσι δεν ήρθαν στη δημοσιότητα τα έγγραφα τα οποία αποδείκνυαν τον τρόπο που η Ελλάδα κατόρθωνε, όλα αυτά τα χρόνια της αμαρτωλής δεκαετίας, να κρύβει τα χρέη της, μέσω παραγώγων, swaps, και ποικίλων χρήσιμων εργαλείων της σκιώδους τραπεζικής.

Δεν γνωρίζω γιατί ο κλήρος έπεσε στο Bloomberg να αναζητήσει τα πώς και διατί, και γιατί κανένας από το εγχώριο πολιτικό σύστημα δεν σκέφτηκε να το κάνει πρώτος. Ίσως, σαν πιο ψυλλιασμένος, δεν έτρεφε αυταπάτες. 

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2010, το Bloomberg κάνοντας χρήση του υπάρχοντος νόμου της ΕΕ για την ελευθερία της πληροφορίας, ζήτησε από την ΕΚΤ να αποκτήσει πρόσβαση σε δυο εσωτερικές εκθέσεις της Τράπεζας που προορίζονταν για τα 6 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της και οι οποίες είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μόλις ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2009, αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν  εντοπίσει ένα "περίεργο" swap με εμπλεκόμενο την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος. Με τη χρήση των swaps, τα οποία η Ελληνική κυβέρνηση είχε φροντίσει να κρύψει στα σεντούκια της, είχε δανειστεί στη ζούλα 5.3 δις, τα οποία ουδέποτε πέρασαν στο εξωτερικό χρέος. Με το μεγαλύτερο δε παράγωγο που αποκαλύφτηκε, η Ελλάδα είχε δανειστεί το 2001 από την Goldman Sach 2.8 δις ευρώ.

Παρά λοιπόν, τις περί διαφάνειας ρητορικές της ΕΕ, και παρά τις κατηγόριες της Μέρκελ εναντίον των τραπεζών που συστηματικά μασκάρευαν το ελληνικό χρέος, το δικαστήριο του Λουξεμβούργο αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα εν λόγω ντοκουμέντα, επικαλούμενο, τι άλλο(;) την γνωστή καραμέλα,  περί της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος!  

Αν λάβουμε υπ' όψιν μας το γεγονός ότι ο Ντράγκι, ο διοικητής της ΕΚΤ, είναι άνθρωπος της Goldman Sachs, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι όσα  τάματα και γονυκλισίες και να κάνουν στο όνομα της διαφάνειας, της ελευθερίας της πληροφόρησης και της δημοκρατίας, τα κυκλώματα, που σφιχτοδένουν της πολιτική και δικαστική εξουσία με τις τράπεζες, δεν σπάνε με τίποτα. Όχι ότι δεν το γνωρίζαμε, αλλά να, έχουμε ακόμα ένα παράδειγμα στη φαρέτρα των επιχειρημάτων μας. Και επιπλέον, αποδεικνύεται ότι όλοι μα όλοι ήταν ενήμεροι για τα όσα παράξενα πράγματα συνέβαιναν στις νότιες επαρχίες της εσπερίας εδώ και πολλά χρόνια.

Υ.Γ. Δείτε το δημοσίευμα του Guardian "Court blocks release of greek accounts"

2 σχόλια:

Defective Genes είπε...

Δεδομένου ότι στα σκάνδαλα έχουμε πάθει ανοσία, σε κάνει βέβαια να απορείς τι ακριβώς έχουν αυτά τα έγγραφα μέσα ώστε να γίνεται τόσος κόπος να μείνουν κρυφά και να επιστρατεύεται και το ευρωπαϊκό δικαστήριο κιόλας. Μήπως θα τέλειωνε αυτό το παραμυθάκι ότι οι Ευρωπαίοι δεν ξέρανε για την Ελλάδα? Ή μήπως κάποια από τα παιδιά του γιουρογκρουπ κάνανε ακόμη και τους μεσάζοντες στα swaps? λέω εγώ τώρα :) Σκέφτομαι τρελά πράγματα :) Καμιά άλλη ιδέα ?

cynical είπε...

Ακριβως αυτο θελουν να κρυψουν: Οτι γνωριζαν τα παντα με λεπτομερεια.
Οπως αποκαλυψε το Spiegel πριν λιγους μηνες, γνωριζαν τα παντα για την Ιταλια. προφανως, το ιδιο ισχυε και για την Ελλαδα.
Για τα ιταλικά statistics, δείτε εδώ