Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Εξηγώντας μου το Higgs




Λίγο καθυστερημένα, και αφού κόπασε ο θόρυβος και τα χειροκροτήματα για το νέο μέλος της οικογενείας των μποζονίων, που ήρθε στο φως πριν λίγες μέρες στο ακριβότερο μαιευτήριο του κόσμου, το CERN, αξίας περίπου 20 δις, ας αφιερώσουμε λίγες γραμμές για να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Το νέο αποτέλεσμα που έδωσαν ταυτόχρονα δυο ανεξάρτητοι ανιχνευτές, έρχεται να επιβεβαιώσει, με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ότι η μικρή διαταραχή στις μετρήσεις, που είχε εμφανιστεί πριν λίγους μήνες, κάθε άλλο παρά τυχαίος θόρυβος ήταν, αλλά αντιστοιχούσε σε ένα ολοκαίνουργο σωματίδιο, μάρκας μποζόνιο. Το ότι είναι μποζόνιο και όχι τίποτε άλλο, επιβεβαιώνεται, πέραν κάθε αμφιβολίας από το γεγονός ότι το ίχνος του προδόθηκε από την ταυτόχρονη εμφάνιση στον ίδιο χρόνο δυο φωτονίων. Τα φωτόνια, όπως και κάθε σωματίδιο του μικρόκοσμου της κβαντομηχανικής, πέρα από τη γνωστή στροφορμή που συναντάται και στον μακρόκοσμο, έχει και μια ίδια στροφορμή, η οποία ονομάζεται spin. Επειδή το φωτόνιο έχει by default spin 1, το διανυσματικό άθροισμα δυο spin, έκαστον των οποίων ισούται με τη μονάδα, μάς δίνει είτε 0 είτε 2. Επομένως, αυτό καθ’ αυτό το γεγονός της διάσπασης σε δύο φωτόνια, μάς λέει ότι το άγνωστο σωματίδιο είναι όντως μποζόνιο.

Ας κάνουμε μια μικρή παράκαμψη και ας δούμε τι είναι τα μποζόνια για τα οποία γίνεται τόση φασαρία.

Τα γνωστά σωματίδια του μικρόκοσμου χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τα φερμιόνια και τα μποζόνια. Στα φερμιόνια ανήκουν τα λεπτόνια, κύριοι εκπρόσωποι των οποίων είναι το ηλεκτρόνιο, το μιόνιο και το tau , με τα αντίσοιχα νετρίνα και αντι-σωματίδιά τους, και τα 6 quarks τα οποία συνθέτουν το πρωτόνιο και το νετρόνιο, που με τη σειρά τους συνθέτουν τον πυρήνα κάθε ατόμου. Τα φερμιόνια διακρίνονται για το ημι-ακέραιο spin και αποτελούν τα βασικά συστατικά της ύλης. Αν εξαιρέσεις το νετρίνο, όλα τα φερμιόνια έχουν μάζα, αλλιώς τι σόι βασικά συστατικά της ύλης θα ήταν.

Τα μποζόνια, από την άλλη δεν έχουν μάζα, εκτος από τα... (θα το δούμε παρακάτω), έχουν ακέραιο spin, και θεωρούνται οι φορείς των 4 θεμελιωδών δυνάμεων της φύσης. Τι σημαίνει αυτό; Στη φύση υπάρχουν 4 δυνάμεις, εκτός κι αν μας προκύψει καμιά πέμπτη στο δρόμο. Αυτές είναι: η ηλεκτρομαγνητική που δρα ανάμεσα σε φορτισμένα σωματίδια, η ασθενής πυρηνική που διαφεντεύει την ραδιενεργό διάσπαση των πυρήνων, η ισχυρή πυρηνική, η οποία κρατάει τα quarks μαζί ώστε να μην διαλύονται οι πυρήνες, και η γνωστή μας βαρυτική, η οποία δρα ανάμεσα σε σώματα που έχουν μάζα.

Στη σωματιδιακή φυσική, όταν λέμε ότι δυο σώματα αλληλεπιδρούν μέσω μιας εκ των 4 δυνάμεων, στην πραγματικότητα εννοούμε ότι τα σώματα αλληλεπιδρούν μέσω ανταλλαγής ενός ειδικού σωματιδίου, φορέα της συγκεκριμένης δύναμης. Όταν, για παράδειγμα, λέμε ότι δυο φορτισμένα σωματίδια αλληλεπιδρούν μέσω της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, αυτό σημαίνει ότι ανταλλάσσουν, (καταπίνουν ή φτύνουν) φωτόνια. Άρα, το φωτόνιο είναι ο φορέας της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης. Ομοίως, το γλουόνιο είναι ο φορέας της ισχυρής πυρηνικής, τα σωματίδια W και Ζ είναι οι φορείς της ασθενούς πυρηνικής, και το (υποθετικό, και ακόμα-να-το-δούμε) γκραβιτόνιο, το οποίο, για να είναι κομψή η θεωρία, θα πρέπει να μεσολαβεί στις βαρυτικές έλξεις όσων σωμάτων έχουν μάζα.

Εδώ, κολλάει και το μποζόνιο του Higgs, το οποίο είναι το σωματίδιο φορέας ενός πεδίου, του Higgs, το οποίο, βρίσκεται παντού όπου και να κοιτάξεις και δρα όπως ένα λασπωμένο χωράφι: σχηματικά, όσα σωματίδια πιαστούν στα δίχτυα του, ανάλογα με τον κόπο που κάνουν για να ξεφύγουν, αποκτούν και την ανάλογη μάζα. Σύμφωνα λοιπόν με την εικόνα αυτή, κάθε ένα από τα γνωστά σωματίδια αλληλεπιδρά με διαφορετικό τρόπο, κινείται, δηλαδή, με διαφορετικό τρόπο στο λασπωμένο πεδίο του Higgs, και το γεγονός αυτό του προσδιορίζει και τη μάζα που θα έχει εφ εξής.

Τα μποζόνια, σε αντίθεση με τα φερμιόνια, έχουν by default ακέραιο spin και στερούνται μάζας, εκτός από τα W και Ζ, τα οποία είναι ιδιαζόντως βαριά και, όπως είδαμε μεσολαβούν στις ραδιενεργές διασπάσεις των πυρήνων.



Το μποζόνιο του Higgs, όπως προβλέπει η θεωρία του Καθιερωμένου Μοντέλου (Standard Model), θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη μάζα, καθόλου φορτίο και spin ίσο με 0. Όπως είδαμε και στην αρχή, το τελευταίο πείραμα έδειξε μεν ότι το καινούργιο σωματίδιο είναι μποζόνιο, με μάζα στην λίγο-πολύ αναμενόμενη περιοχή, δεν έδωσε όμως καμιά ένδειξη για το spin του. Η διελεύκανση αυτού του μυστηρίου, αν δηλαδή ο άγνωστος Χ έχει spin 0 ή 2 θα γίνει σε μεθεπόμενα πειράματα, και ίσως μια απάντηση βρεθεί πριν από το τέλος αυτής της χρονιάς. Αν το spin βρεθεί ίσο με 0 τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε βρει το σωστό μποζόνιο, δηλαδή το μποζόνιο που προβλέπει το Standard Model. Αν το spin βρεθεί ίσο με 2, τότε θα πρόκειται για μια άλλη ανακάλυψη, για το μποζόνιο, λ.χ. του Μήτσου, δίχως άλλο όμως, πολύ ενδιαφέρουσα.


STANDARD MODEL

Κι εδώ, ας κάνουμε μια άλλη στάση στις διάφορες θεωρίες της σωματιδικιακής φυσικής και στο γιατί το μποζόνιο του Higgs δεν είναι το μοναδικο, αλλά για διάφορους λόγους κατέστη το πλέον διαφημισμένο και δημοφιλές.

Το Standard Model είναι μια θεωρία-χαλί που βρίσκεται στην πιάτσα από τη δεκαετία του 1960 και για την ύφανση της οποίας πολλοί βάλανε τα χέρια τους και τα μυαλά τους. Θεωρείται επιτυχημένη, και ό,τι καλύτερο έχουμε βρει μέχρι τώρα, γιατί κατόρθωσε να περιγράψει όλες τις γνωστές δυνάμεις, εκτός της βαρυτικής (αυτή είναι άλλου παπά ευαγγέλιο) καθώς και όλα τα γνωστά σωματίδια του μικρόκοσμου. Μεγάλη της επιτυχία θεωρείται η πρόβλεψη των μποζονίων W και Ζ, καθώς  των quarks, τα οποία όταν ανακαλύφτηκαν εκ των υστέρων σε πειράματα, της έδωσαν τα υψηλότερα διαπιστευτήρια.

Το Standard Model, όμως, είχε μια πολύ σοβαρή αδυναμία: πουθενά δεν υπήρχε πρόβλεψη ώστε τα σωματίδια που περιέγραφε να είχαν μάζα. Αυτό φυσικά ήταν λάθος, το οποίο ήρθε να διορθώσει ο κ. Higgs, (αλλά και τρεις τέσσερεις άλλοι, εργαζόμενοι ανεξάρτητα και ταυτόχρονα), προσθέτοντας με το χέρι στο μοντέλο ένα επιπλέον πεδίο (σωματίδιο), το οποίο θα έντυνε με μάζα τα γνωστά γυμνά σωματίδια του μικρόκοσμου.

Καλή κίνηση, η οποία όμως, δημιούργησε με τη σειρά της καινούργια προβλήματα. Ενώ οι πειραματικές ενδείξεις ήταν ότι το μποζόνιο Higgs θα έπρεπε να έχει μάζα στην περιοχή 114-180 GeV, η ενισχυμένη με το πεδίο Higgs, θεωρία το έβγαζε δισεκατομμύρια φορές βαρύτερο. Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό με το όνομα Ηierarchy Problem, αν κάποιος πέσει πάνω του και δεν ξέρει τι κρύβεται από πίσω. Τα πάντα όμως διορθώνονταν όταν κάποιος ρύθμιζε απ’ έξω και με το χέρι τις ελεύθερες παραμέτρους της εξίσωσης, όπως για παράδειγμα την ισχύ αλληλεπίδρασης των θεμελιωδών δυνάμεων, που περιγράψαμε πρωτύτερα. Αυτό, όμως, δεν είναι καλό για μα θεωρία, η οποία έχει τη φιλοδοξία να προβλέπει από μόνη της τη γέννεση του κόσμου. Κανονικές οι τιμές των παραμέτρων αυτών θα έπρεπε να προκύπτουν από μόνες τους και να είναι φυσικά οι σωστές.


ΘΕΩΡΙΑ ΥΠΕΡΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ

Για το λόγο αυτό, αναπτύχθηκαν παράλληλες θεωρίες, με σκοπό να απαλλαγούν από τους μπελάδες του Standard Model. Μια τέτοια θεωρία είναι η Υπερσυμμετρία (ή χαϊδευτικά SUSY), η οποία δεν είναι μια, αλλά έρχεται με πολλές παραλλαγές. Η πιο κοινή με τους λιγότερους περιορισμούς, είναι η SUSY με άρωμα βανίλια, ενώ υπάρχουν και SUSYs με άρωμα σοκολάτας, φράουλας, τσίλι, σκόρδου κλπ, ανάλογα με τις προυποθέσεις που βάζουν. H SUSY μπορεί να έφτιαξε μια περισσότερο κομψή και καθαρή θεωρία, με λιγότερους σε σχέση με το Καθιερωμένο Μοντέλο, περιορισμούς, ταυτόχρονα, όμως, έφερε σαν προίκα και μια σειρά από καινούργια  και πολύ βαρύτερα σωματίδια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη θεωρία της Υπερσυμμετρίας, κάθε σωματίδιο, φερμιόνιο ή μποζόνιο του ορατού κόσμου θα πρέπει να συνυπάρχει με τον κατά πολύ βαρύτερο, υπερσυμμετρικό του εταίρο. Για κάθε ηλεκτρόνιο θα πρέπει κάπου εκεί έξω να βρίσκεται, για παράδειγμα και ένα s-ηλεκτρόνιο, για κάθε quark, ένα s-quark κ.ο.κ. Κάποια από αυτά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς έχουν ενέργειες κατώτερες των δυνατοτήτων του επιταχυντή του CERN και κανονικά θα πρέπει να μπορούν να ανιχνευτούν.


ΑΛΛΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ

Εκτός όμως από την SUSY, πάνω στο υφάδι του Standard Model, αναπτύχθηκαν και άλλες θεωρίες, οι οποίες περιμένουν κάποιο πειραματικό αποτέλεσμα είτε για να απαξιωθούν είτε για να αναβαθμιστούν. Η θεωρία “Technicolor” του Weinberg, για παράδειγμα, θεμελιώθηκε χωρίς την παρουσία του μποζονίου Higgs, ντύνοντας με μάζα τα quarks βάσει κάποιου άλλου μηχανισμού, λ.χ. από την ενέργεια η οποία βρίσκεται παγιδευμένη στο δεσμό αλληλεπίδρασής τους.

Το μοντέλο Randall-Sundrum, στη δεκαετία 1990, προβλέπει κάποιο μποζόνιο, τύπου Higgs, προβλέπει τους εταίρους της SUSY, κατά πολύ όμως ελαφρύτερους, αλλά τους τελευταίους καθισμένους πάνω σε μια πέμπτη διάσταση.

Υπάρχει τέλος, και η θεωρία η οποία προκύπτει από τη σύνθεση των θεωριών Technicolor και Randall-Sundrum, και χωρίς την ανάγκη υιοθέτησης μια επιπλέον διάστασης. Χωρίς να είναι τελείως απαλλαγμένη από το μποζόνιο Higgs, το προσδιορίζει, όχι ως ανεξάρτητο, αλλά ως ένα σύνθετο σωματίδιο, αποτελούμενο από άλλα στοιχειώδη σωματίδια. Η μάζα του σύνθετου αυτού Higgs έχει υπολογιστεί να κυμαίνεται ανάμεσα στα 115 και 145 GeV.



Το μποζόνιο που ανακαλύφτηκε πρόσφατα έχει μάζα στα 125 ή στα 126 GeV, και κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει το παιδί κάποιων από τις ανταγωνιστικές θεωρίες που εν συντομία παρουσιάσαμε. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν υπάρχει μόνος ο κ. Higgs, αλλά πολλοί πατεράδες που συνωστίζονται, και οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν κάποιο ακόμα καιρό μέχρι να τους αποδωθεί η πατρότητα του νέου Μεσσία....

Βρισκόμαστε, ακόμα στην αρχή.

39 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

η παλια αγαπημενη cynical

cynical είπε...

η παλια καλη αγαπημενη φυσικη, που μας την σκίασε η κριση...

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Εξηγώντας μου το Higgs;;;


Δεν ξέρω ποιο υπουργείο θα σου αναθέσουμε μετά το σχηματισμό τής Επαναστατικής Κυβέρνησης. Ξέρω όμως ποιο δεν θα σου αναθέσουμε, που να βγάλει ο ήλιος κέρατα!

Το Διαφώτισης και Προπαγάνδας!!! ;-)


Τα λέμε

cynical είπε...

φιλοι left,

παιρνω οποιοδηποτε υπουργειο, αρκει να πληρωνετε καλα :-))

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

Ερώτηση: Όταν λένε ότι βρέθηκε "κάποιου είδους higgs", τι εννοούν;

Υπάρχει π.χ άλλο μποζόνιο που να δίνει μάζα στα πρωτόνια και άλλο στα ηλεκτρόνια;

cynical είπε...

Οι διαφορες θεωριες , καποιες ανεφερα, προβλεπουν την υπαρξη μιας πλειαδας μποζονιων, τα οποια ειτε δινουν μαζα (οποτε ειναι σαν το Ηiggs toy standard model)ειτε κανουν αλλη δουλεια, οπως στη SUSY.

Το higgs του St. Model δινει μαζα σε ολα τα σωματιδια που υπαρχουν.

Αυτο που βρεθηκε, μπορει να ειναι το higgs του St Model, μπορει να ειναι και καποιο αλλο. Γιαυτο χρειαζονται περισσοτερες λεπτομερεις μετρησεις.

Leo Kastanas είπε...

απλά τέλειο, Το λέω ως φυσικός και ως άνθρωπος. Γειά σου Cyn

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

"κανουν αλλη δουλεια"

Ωραία. Αν υποθέσουμε ότι το μποζόνιο που βρέθηκε δεν δίνει μάζα, τι άλλη δουλειά μπορεί να κάνει; (ακούγεται λίγο πρόστυχο αυτό που έγραψες)

cynical είπε...

δεν ξερω ακριβως, μαλλον θα συχναζουν σε μπουρδελα

cynical είπε...

γεια σου Leo!

cynical είπε...

filoi left,

to "μου" στον τιτλο, σημαινει ότι γραφοντας, πρωτα εγω μαθαινω.

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε cynical και γι΄αυτήν την προσφορά σου.
Να ρωτήσω κάτι?
Γιατί ορισμένοι έσπευσαν να το ονομάσουν του ..θεού,, ?
Αν δημιουργεί την μάζα είναι αυτό που λέμε η τελευταία λέξη -αν υπάρχει κάτι τελευταίο- της επιστήμης στην μετατροπή της ενέργειας σε ύλη?
Τι γίνεται με την ταχύτητα του φωτός?
ευχαριστώ.

cynical είπε...

To "Particle of god, if the universe is the answer, what is the question", ειναι τιτλος βιβλιου του Lederman,νομπελιστα φυσικου. Και ειναι χιουμοριστικο. Ο ιδιος ειναι αθεος.

Δεν ξερω τα επιμερους ανοιχτα προβληματα. Φανταζομαι, οτι θα πρεπει να καταληξουν μετα σε μια θεωρια που θα περιλαμβανει και τη βαρυτητα (κατι που παλευουν δεκαετιες οι χορδες κλπ), η οποια θεωρια δεν θα πρεπει να εχει ελευθερες παραμετρους, γιατι μετα θα πρεπει να εξηγεις απο που προκυπτουν αυτες οι τιμες και οχι αλλες.

Προς το παρον η ταχυτητα του φωτος παραμενει ως εχει. Τα νετρινα δεν τρεχουν παραπανω απο αυτη

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

Σοβαρά τώρα. Αν δεν δίνουν μάζα, ποια άλλη ιδιότητα μπορεί να έχουν;

Greek Rider είπε...

cynical καλησπέρα. Πολύ ωραίο θέμα αυτό. Άσε που είναι πιο εύκολο να βρεις το Higgs πειραματικά παρά να εξηγήσεις την συμπεριφορά των πολιτικών μας σε σχέση με την ελληνική οικονομία.

Η όλη ιστορία έχει ενδιαφέρον γιατί οι επιστήμονες και κυρίως οι θεωρητικοί φυσικοί προσπαθούν να ενώσουν το παζλ του τι είναι το σύμπαν. Πολύ ενδιαφέρουσα μεταφυσική (με την φιλοσοφική έννοια) ερώτηση.

Η βαρύτητα από όσα έχω διαβάσει ως οικονομολόγος είναι ο μεγάλος άγνωστος για τον οποίο δεν έχουμε ούτε κατά προσέγγιση την παραμικρή ιδέα του πώς να την εξηγήσουμε.

Και αυτό για μένα είναι το πιο ενδιαφέρον από όλα.

Ίσως σύντομα φτάσουμε στο σημείο που θα κάνουμε (όπως την εποχή του Νεύτωνα και μετά του Άινστάιν) το επόμενο μεγάλο άλμα που θα αλλάξει την οπτική μας για το πώς βλέπουμε τον κόσμο.

cynical είπε...

Αναρχο...

λυνοντας τις εξισωσεις σε καποια τους μορφη,, δινω ενα παραδειγμα, μπορει να εμφανιστουν απειρισμοι, ή καποιες αλλες ανωμαλιες. Αυτες οι ανωμαλιες, μπορουν να εξαφανιστουν υποθετωντας οτι στη θεση τους θα πρεπει να βαλεις αντιστοιχα σωματιδια με καποια χαρακτηριστικα. Αν αυτα δεν επιβεβαιωθουν πειραματικα, τοτε είτε έχεις χασει, ειτε οφειλεις να εχεις υπομονη και να περιμενεις.

Δηλ, περα του οτι τα μποζονια ειναι υποψηφια για φορεις δυναμεων, επιπλεον στρωνουν και τις εξισωσεις.

cynical είπε...

Καλησπερα Rider,

η βαρυτητα ειναι πολυ ασθενης σε σχεση με τις αλλες δυναμεις, οποτε φαινεται να αντιδρα σε ενα ομοιομορφο τροπο περιγραφης.

Προς το παρον με την κβαντωση της βαρυτητας ασχολουνται οι διαφορες οψεις της θεωριας των χορδων. Αντι για σημεια, τα σωματιδια εκλαμβανονται σαν μονοδιαστατες χορδες, ανοιχτες ή κλειστες και δειχνουν να μπορουν να περιγραψουν, τοσο τα σωματιδια του Standard Model, οσο και τη βαρυτητα. Παρουσιαζουν ομως αλλα προβληματα δλδ αναγκαζονται να καταφευγουν σε μη ρεαλιστικες παραδοχες, (10 διαστασεις) ή να παραγονται ανωμαλιες. Οποτε το θεμα ειναι ακομα ανοιχτο. Αν εντοπισθει το γκραβιτονιο, μποζονιο με μηδενικη μαζα και σπιν 2, τοτε ισως προχωρησει το πραγμα.

Το ενδιαφερον με το Cern ειναι οτι στηθηκε για το κηνυγι της καθαρης γνωσης, ασχετο αν εχουν προκυψει διαφορες καινοτομες τεχνολογιες. Στην Αμερικη ολα τα αναλογα πειραματα εχουν σταματησει να χρηματοδοτουνται.

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Μάλλον με παρεξήγησες. Το σχόλιο δεν είχε καθόλου χαρακτήρα "διαμαρτυρίας" για τις εκπαιδευτικές πληροφορίες του. Τι μας πέρασες, αντιεξουσιαστές που δεν δέχονται την παραμικρή "αυθεντία"; ;-) Παραπονέθηκα για το ότι η κατανόησή του προαπαιτεί γνώσεις ...καθηγητή φυσικής (leo)! ;-)

Αν πληρώνουμε καλά; Καλύτερα δεν γίνεται! Κράτα σημειώσεις:

Μισθός ίσος με το μέσο μισθό τού ειδικευμένου εργάτη + επίδομα 10% για απεριόριστες υπερωρίες. Κι ακόμα: κινητό και αυτοκίνητο (χωρίς οδηγό) ελληνικής κατασκευής -θα σου παραδοθεί όταν ολοκληρωθεί το κρατικό εργοστάσιο αυτοκινήτων και αρχίσει να παράγει.

Αν θέλεις καλύτερη προσφορά, πέστηνα στον leo. Αλλά τι θα γράψει τότε η Ιστορία για σένα; ;-)


Τα λέμε

cynical είπε...

με σκοτωνετε, τωρα φιλοι leftg700.

μεχρι τωρα νομιζα οτι δεν ειχα αφησει κανενα σκοτεινο συνεφακι στην κατανοηση.

Θ' αλλαξω δουλιεα, τωρα που εχω και καλη προσφορα...

Μια διευκρινηση: Το κινητο θα ειναι ipod, ipad, android?

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Τι κινητό θα είναι ό,τι επιθυμεί η ψυχή σου. Έτσι κι αλλιώς, το κόστος του θα ...παρακρατηθεί από τον πρώτο σου μισθό! ;-)


Τα λέμε

spiral architect είπε...

Καλή εξήγηση ειδικά για όσους δεν έχουν ιδέα περί της σωματιδιακής φυσικής.
(νομίζω, ε!)

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η δύναμη των θετικών επιστημών. Ακόμα και σε σωματιδιακό επίπεδο (ξεφεύγοντας δηλαδή από τη Νευτώνεια Φυσική) ισχύουν η παρατήρηση και το πείραμα. Το "god damned particle” (όπου οι δημοσιογράφοι της εποχής αφαίρεσαν το damned, κρατώντας τις εκατέρωθεν λέξεις) είχε ανακαλυφθεί στο χαρτί και πέρασε περίπου μισός αιώνας για να ανακαλυφθεί και πειραματικά.

Οι θετικές επιστήμες δεν στηρίζονται σε ιδεοληψίες, λογιστικά μαγειρέματα και παραδοχές χωρίς εκ των υστέρων απόδειξη αυτών.

Παιδί των θετικών επιστημών κι εγώ. Ζητώ αποδείξεις!

Νοσφεράτος είπε...

ασχετο: εχω παθει πλάκα με την Φωτο σου.. Με χτυπησαν τα ερωτόνια,κατακουτελα λέμε .

cynical είπε...

Spiral,

την ακουσα αυτη την anacdotal εξηγηση για την προελευση του God particle. Πως αποδεικνυεται;;; (!)

Δυστυχως κυβερνουν οι οικονομολογοι, που δεν μπορουν να αποδειξουν ή να προβλεψουν τιποτα.

Κουφαλες οικονομολογοι, δεν θα γινετε ποτε σας φυσικοι!!!

spiral architect είπε...

Cynical,
Πως αποδεικνύεται; Συμπερασματικά και μόνον.
Οι δημοσιογράφοι της εποχής το πολύ-πολύ να είχαν τελειώσει κάποια φιλοσοφική, άιντε νομική σχολή.
(σίγουρα ήταν περισσότερο πεπαιδευμένοι από τους σύγχρονους - και δή Ελληνες - δημοσιο-κά-γράφους)
Γράφοντας για την ανακάλυψη στον τύπο και το ραδιόφωνο της εποχής (μιλάμε για Αγγλία της δεκαετίας του '60) κωλυόντουσαν να γράψουν ή να πουν δημόσια κάποια απαγορευμένη κουβέντα, όπως το damned.
(που βέβαια τις έλεγαν αβέρτα στις πάμπ!)
Ποιητική, δεοντολογική και ηθικολογική αδεία λοιπόν και για να χαϊδέψουν και τα αυτιά των ανθρώπων της εποχής μίλησαν για το "god particle”.
Ίσως να μην είναι τόσο ανεκδοτολογική η εξήγηση τελικά.

eparistera είπε...

Χαχα. Πολύ σωστή cynical. Ποτέ οι οικονομολόγοι δε θα μπορέσουν να γίνουν φυσικοί. Το αντίστροφο είναι όμως πανεύκολο. Οι φυσικοί γίνονται οικονομολόγοι.

cynical είπε...

eparistera,

υπαρχουν πολλα παραδειγματα φυσικων που μεταπηδησαν στα οικονομικα. Για το εντιστροφο δεν ειμαι σιγουρη

Konstantinos Floridis είπε...

Πρώτη φορά σχολιάζω αν και το μπλογκ έχει αστεράκι και το mailbox μου υπερχειλίζει από τις αναρτήσεις σου.Σε πρωτοανακάλυψα με το "βακτήριο της NASA " όπου αντί για Φωσφόρο χρησιμοποιούσε Αρσενικό (LOL).Στο μεταξύ άρχισα να αμφιβάλλω για την επιλογή μου καθώς δεν πολυσυμφωνώ με τις πολιτικο-οικονομικές προσεγγίσεις σου.Παραμένω αθεράπευτα ρεφορμιστής-ρεβιζιονιστής και τελευταία ρέπω προς την σοσιαλδημοκρατία και τον φιλελευθερισμό.Διατηρώ το δικαίωμα να είμαι αναγνώστης σου;

cynical είπε...

Γεια σου Κωνσταντινε και καλωσόρισες!

Πραγματι τοτε με το αρσενικο, ειχα εκφρασει αμφιβολιες για την ορθοτητα των ισχυρισμων, και δεν επεσα εξω. Πολυ γρηγορα η φουσκα εσκασε. Το ιδιο σκεπτικη ημουν και με τα νετρινα, και το κατα ποσον ξεπερνουν την ταχυτητα του φωτος. Φαινοταν, οτι αμφοτερες οι ανακοινωσεις ηταν στο ποδι επανω, για λογους εντυπωσιασμου.
Με το μποζονιο, πιστευω οτι υπαρχει βαση, χωρις ομως αναγκαστικα να ειναι αυτο που ψαχνουν. Ειτε ετσι ειτε αλλιως, ειναι σημαντικο.

Σχετικα με τα αλλα...

Προσπαθω να υποστηριζω τις αποψεις μου με νουμερα, διαγραμματα κλπ, καθως και να παταω σε αποψεις αλλων που εκτιμω. Προσπαθω να αναδεικνυω αντιφασεις, ψευδη, διαστροφες της λογικης και παραλογισμους, και να παρεχω επιχειρηματα, παιρνοντας συνηθως συγκεκριμενα παραδειγματα.
Ο φιλελευθερισμος ειναι πολυ καλο πραγμα. Ο νεο-φιλελευθερισμος ειναι η πληγη. Η σοσιαλδημοκρατια εφερε πολλα καλα πραγματα στον καιρο της ακμης της. Αν εννοεις τη σημερινη, αυτη ειναι εντελως διεστραμμενη.

Μετα χαρας περιμενω επομενα σχολια σου.

Unknown είπε...

Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που έχουν οι θετικοί επιστήμονες.
Καθώς και την απογοήτευσή τους και καμιά φορά την αδυναμία τους να αντιληφθούν τις κοινωνικές επιστήμες.
Ομως στις κοινωνικές επιστήμες τα εμπόδια και τα συμφέροντα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο και όλα μαζί πολεμούν την μοναδική επιστήμη της κοινωνιολογίας-οικονομίας και φιλοσοφίας που είναι ο Μαρξισμός.

zxc είπε...

Εγώ συμμερίζομαι την άποψη ενός φυσικού που έλεγε, μακάρι το πείραμα του CERN να μας διέψευδε. Δυστυχώς οι εκκλήσεις του δεν εισακούσθηκαν, το μποζόνιο του Χίγκς (μάλλον) υπάρχει. Έτσι η φυσική για τα επόμενα 50 χρόνια μένει στάσιμη, προσπαθώντας να χωνέψει αυτή την ατυχία.

cynical είπε...

zxc,

η φυσικη εμεινε στασιμη για πολλες δεκαετιες, ηδη μετα τον πολεμο τιποτε καινουργιο δεν ανακαλυφθηκε. Μονο η τεχνολογια, η οποια παταει σε πρυυπαρχουσες αρχες. Τα βασικα της φυσικης, η γενικη θεωρια της σχετικοτητας, και η κβαντομηχανικη ειναι προιοντα των πρωτων δεκαετιων του προηγουμενου αιωνα.

Αν το χιγκς οντως βρεθηκε, αυτο θα ειναι μια σημαντικη ανακαλυψη. Αλλα, το προβλημα της ενσωματωσης της βαρυτητας στις αλλες δυναμεις ειναι ακομα ανοιχτο. Ιδου πεδιο δοξης λαμπρο!

Unknown είπε...

Ναι, αλλά γιατί τα είπαμε μποζόνια;;;
Κάθε που το ακούω δεν μπορώ να αποφύγω τον παραλληλισμό με το bozo!!! :p

cynical είπε...

Αληθεια, ξερεις καμια ετυμολογια?

Unknown είπε...

Όχι, γι' αυτό ρωτάω εσένα που είσαι ψαχτήρι!!!

;)

eparistera είπε...

Σας χαιρετώ κι εγώ έστω κι αργά. Αλήθεια εκείνο που ρωτάτε είναι γιατί τα ονομάζουμε μποζόνια;

cynical είπε...

eparistera

ναι αυτο ρωταμε!

eparistera είπε...

Γιατί ακολουθούν τη στατιστική Bose-Einstein σε αντίθεση με τα φερμιόνια που ακολουθούν τη στατιστική Fermi-Dirac

cynical είπε...

οντως ετσι ειναι!

Unknown είπε...

Ε ας τα λέγαν μποζένια. Αυτή τη "ρετσινιά" του bozo ακόμα δεν μπορώ να την αφήσω κατά μέρος!!!