Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Λίγα λόγια για τις εκλογές



Οι χθεσινές εκλογές είχαν τέσσερις σημαντικές ανατροπές: πρώτον ξεφτίλισαν τα δυο προαιώνια κόμματα εξουσίας, με ποσοστά τα οποία ούτε οι απανωτές δημοσκοπίσεις δεν κατάφεραν να καταγράψουν. Δεύτερον, ανέδειξαν σαν δεύτερο κόμμα, με ονειρικό ποσοστό, κόμμα της αριστεράς, με ψήφους οι οποίοι κατά κύριο λόγο δεν είχαν χαρακτήρα τιμωρητικό του δικομματισμού, αλλά ήταν επένδυση και έκφραση εμπιστοσύνης προς ένα κόμμα το οποίο εξέπληξε για τον δυναμισμό του. Τρίτον, 400,000 συμπολίτες μας εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για την εξυγίανση του φαύλου δικομματισμού σε ένα καθαρόαιμο ναζιστικό κόμμα, το οποίο έχει δείξει έμπρακτα ότι μπορεί να εξυγιαίνει δια της φυσικής εξόντωσης όσους κάθε φορά στοχοποιεί. Πολύ πιθανόν και τους ίδιους αυτούς που το εξέθρεψαν και το τίμησαν δια της ψήφου των. Και τέταρτον, αποκαλύφθηκε η σκανδαλώδης διαστροφή ενός εκλογικού νόμου, να δωρίζει πολλαπλάσιες έδρες σε κόμματα με υποπολλαπλάσια ποσοστά, δημιούργημα-τέρας ενός εξ ίσου τερατώδους και κλεπτοκρατικού πολιτικού συστήματος.
Εξ ίσου μοναδική και πανούργα ήταν επίσης και η κατανομή των εδρών, η οποία έκατσε με τετοιο τρόπο ώστε να αποκλείει τη συγκυβέρνηση των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων, καθώς και την όποια δυνατότητα σχηματισμού μεγαλύτερων συμμαχιών, μιας και τα μικρότερα κόμματα τα οποία θα μπορούσαν να έρθουν σαν τσόντα, το ΛΑΟΣ δηλαδή και η Δημοκρατική Συμμαχία, δεν τα κατάφεραν να μπουν στη βουλή. Κι αυτό για μερικές χιλιάδες ψήφους. Γαμώ την ατυχία μου, όπως θα έλεγε η Μαλβίνα, να φτάσει η μπίλια μια ανάσα κοντά στην τρύπα και στο τελευταίο κύλισμα να τελειώσει η μπαταρία και να μην μπορέσει να μπει.
Οι ενδείξεις κλίνουν προς τη μεριά μη σχηματισμού κυβέρνησης, και επανάληψης των εκλογών στο οσονούπω, είτε θέλουν, είτε δε θέλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, από δω και μπρος τα ηνία του σωφρωνισμού μας θα περάσουν στα εκτός χώρας πολιτικά και οικονομικά κέντρα. Οι απειλές και οι εκβιασμοί θα ενταθούν, ενώ δεν αποκλείεται να πάρουμε και μια πρώτη γεύση για το πώς οι εκβιασμοί αυτοί μπορούν να υλοποιηθούν, πχ μέσω προσωρινής παύσης της μισθοδοσίας ή μέσω αναστολής της αποπληρωμής των χρεωστούμενων 6.5 δις από το κράτος προς τις επιχειρήσεις. Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος, μάς υπενθυμίζει το παλαιό ρητό, το οποίο ουδόλως μέχρι τώρα, έχει χάσει την αξία του.
Τα σενάρια επίσης περί μιας άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ θα ενταθούν, έργο που το έχουμε δει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά πριν από κάποια κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή. Φυσικά τέτοια πυρά δεν είναι άσφαιρα, και πράγματι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό, έως πάρα πολύ πιθανό να συμβεί. Η θέληση του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε χθες, είναι μεν στην πλειοψηφία της εναντίον των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας, πράγμα που είναι εντελώς φυσιολογικό, από την άλλη όμως δεν επιθυμεί και έξοδο από το ευρώ. Ενώ το μήνυμα των χθεσινών εκλογών ήταν «όχι στη λιτότητα» εν τούτοις λιτότητα και ευρώ αποτελούν αδιάλυτο ζεύγμα της τροικανής πολιτικής. Δεν μπορείς δηλαδή να έχεις ευρώ χωρίς λιτότητα. Παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές που αντιλαμβάνονται πλέον τον ατελέσφορο δρόμο της σοκαριστικής λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης σε κάποιο ορατό μέλλον, και όχι στην επόμενη χιλιετηρίδα, εν τούτοις, ώσπου το Βερολίνο ανακρούσει πρύμναν, πράγμα που θα αναγκαστεί έτσι κι αλλιώς να κάνει, εμείς θα έχουμε εξοντωθεί. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα στη νεοφιλελέυθερη ευρωπαική σκηνή, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πάρει γρήγορα κάποιες μεγάλες αποφάσεις.
Ή, επαναστατικώ τι τρόπω, θα κλείσει τα αυτιά στη στριγγιά φωνή των σειρήνων που θα απαιτούν υποταγή και αναξιοπρέπεια και θα τραβήξει σε ανεξερεύνητους δρόμους με το κεφάλι ψηλά, ή θα τρέξει έμφοβη στις κάλπες, αλλά με πλήρη σιχασιά για τον ευατό της, να ξανακάνει τα ίδια. Να ξαναστήσει, εν γνώσει του, στα πόδια του ό,τι πιο σάπιο έχει να επιδείξει η κοινωνία και η πολιτική.
Πολύ φοβάμαι ότι θα κάνει το δεύτερο.

15 σχόλια:

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

δεν αποκλείεται να πάρουμε και μια πρώτη γεύση για το πώς οι εκβιασμοί αυτοί μπορούν να υλοποιηθούν, πχ μέσω προσωρινής παύσης της μισθοδοσίας...

Τα λεφτά, τα οποία για να τα πάρουμε κάποιοι μας τα δίνουν, παρέχονται υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο.

Η τήρηση του μνημονίου θα μας δώσει την δυνατότητα μεσομακροπρόθεσμα, να τα επιστρέψουμε στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι μας τα παρέχουν μέσω της φορολογίας που τους επιβάλλεται.

Αν ξέρεις κανέναν που να δίνει λεφτά, χωρίς να τα ζητάει πίσω, σε παρακαλώ ενημέρωσε με.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω. Τώρα για πρώτη φορά φάνηκε η νοθεία του νόμου, όπου έβλεπες ένα κόμμα στο νομό πρώτο, αλλά να παίρνει τις μισές έδρες από το δεύτερο (επειδή έπρεπε κάπως να μοιραστούν οι 50 έδρες bonus).

Unknown είπε...

Λογικό είναι, λίγη παραπάνω συσπείρωση των 2 κομμάτων και νά 'τη η κυβέρνηση συνεργασίας. Καμία ελπίδα για πολιτική ανάσταση. Η πολιτική θα παραμείνει υποχείριο της οικονομίας :/

NP είπε...

Γειά σου Cynical,
πολύ καλά τα λές.
Και ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν πολύ γρήγορα αντιμέτωποι με την αντίφαση που τόσον καιρό κάνουν πως δεν βλέπουν:
ΟΧΙ στο μνημονιο αλλά πιστοί στον "Ευρωπαϊκό προσανατολισμό"
Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από μνημόνια, και Ευρωπαϊκούς επιτρόπους πρέπει να βγούμε και από το ΕΥΡΩ και από την ΕΕ.

Η συνειδητοποίηση αυτής της αντίφασης είναι πιθανόν ότι θα γυρίσει τον ανώριμο Έλληνα ψηφοφόρο πίσω σε μια νοεφιλελεύθερη κυβέρνηση, (οικουμενική ή μονοκομματική, ή οτιδήποτε άλλο, μικρή σημασία έχει).

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει την ατολμία του να υιοθετήσει μια ρεαλιστική και θέση, και ο λαός που τώρα εκφράζει απλώς αποδοκιμασία θα χάσει ακόμη μια ευκαιρία

Είναι κρίμα που κανένα κόμμα δεν εκφράζει με θάρρος τη μόνη, (κατά τη γνώμη μου), ρεαλιστική ρόταση, μιας Ελλάδας με αυτοδύναμη πορεία από εδώ και πέρα.

cynical είπε...

Γεια σου NP,

Η διαβλεπομενη καταρρευση ειναι απορροια των τροικανων πολιτικων. Η λογικη λεει οτι δεν υπαρχει διεξοδος μεσα σε αυτο το σχεδιο, αν αυτο δεν εγκαταλειφθει, πραγμα που δεν ειναι ορατο.

Οι προβλεψεις για αναγκαστικη εξοδο απο ευρω πληθαινουν και δεν απεχουν απο τη αληθεια.

Αλλα κατι τετοιο, που αποτελει μεγαλη τομη, και πορεια προς το αγνωστο, δεν ειναι ευκολο να το παραδεχτει εν πληρη συνειδησει ο καθενας , ουτε καποιο κομμα μπορει να το πουλησει και να γινει αποδεκτο.

Δεν βλεπεις το ΚΚΕ, που ενω ειναι βερο αντι-ευρωπαικο, πριν λιγους μηνες η αλεκα δηλωσε οτι δεν μας συμφερει να βγουμε απο το ευρω τωρα...

Η αληθεια, οταν ειναι οδυνηρη πρεπει να λεγεται με δοσεις. Ειναι οπως ο γιατρος, οταν προκειται να ανακοινωσει καποια τρομαχτικη ασθενεια. Το ξεφουρνιζει με μετρο.

Ο Συριζα, ισως να το γνωριζει οτι η χωρα πηγαινει προς τα κει, αλλα δεν μπορει να το πει, φατσα καρτα. Οι ψηφοφοροι θα λακισουν, γιατι εχουν ακομα ψευδαισθησεις, ή θελουν να εχουν, ενω deeply down δεν εχουν και γνωριζουν ποια ειναι η αληθεια.

Αν και ο Συριζα εχει αφησει ανοιχτο και αυτο το ενδεχομενο. προς το παρον το παλευει, μηπως κατσει αλλιως...

NP είπε...

Να δούμε πως μπορουν να διαμορφωθούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Με Τσακαλώτους όμως και άλλα κρυφοδεξιά στελέχη, λίγες ελπίδες έχω.

Όσο για το ΚΚΕ, δεν μπορεί να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης για όσους βλέπουμε σαν μόνο δρόμο την απεμπλοκή από την ΕΕ, γιατί, βασικά, το ΚΚΕ θέλει.... την ησυχία του.
Είναι τσακωμένο με την κοινωνία. Υπάρχει μόνο για τον τσιμεντωμένο κόσμο του, που στην πραγματικότητα είναι σε μεγάλο ποσοστό πολύ συντηρητικός.

cynical είπε...

Το ΚΚΕ, μαλλον μπαινει στο χοντροντουλαπο της ιστοριας. Η συγκυρια θελει λεπτους χειρισμους και ικανοτητα στο σλαλομ, κυριως γιατι η κατασταση φουσκωνει και στην Ευρωπη, γεγονος που δεν πρεπει να αγνοησουμε.

Η Γαλλια θα μπει κιαυτη στο στοχαστρο, και η Γερμανια δεν θα μεινει αμετοχη. Ηδη οι προβλεψεις για αναπτυξη ειναι αναιμικες και γιαυτην.

Πριν την οριστικη διαλυση της ΕΕ, γιατι δεν θα ειναι μονη η ελλαδα που θα την προκαλεσει, υπαρχει πιθανοτητα ολο το μεχρι τωρα σχεδιο της ΕΖ να ερθει τα πανω κατω. Ο τσιπρας κανονικα θα πρεπει να ισορροπει σε δυο ταμπλω. Με το ενα ποδι, να συμμετεχει στην ενισχυση της διαμαρτυριας απο τα αλλα κρατη, και με το αλλο να προετοιμαζει τον κοσμο για μια επικειμενη αποχωρηση.

Unknown είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής είναι το κόμμα που αφουγκράζεται το λαό.
Το αύριο κανείς δεν το γνωρίζει.
Απεμπλοκή από το μνημόνιο τώρα ,είναι το κλειδί κάθε μελλοντικής εξέλιξης.
Η αυτοδύναμη πορεία της χώρας στον σημερινό κόσμο δεν βρίσκει αποδοχή ούτε και από το ΚΚΕ.
Είναι απλώς ανεφάρμοστη.

geokalp είπε...

αν γίνει μια κοντινή κάλπη, θα παίξει το πρώτο
έτσι νομίζω

cynical είπε...

geokalp, περιμενε να δω τι λενε οι bookers στο λονδινο...

NP είπε...

Νομίζω ότι τα πράγματα προχωράν ραγδαία.

Φαίνεται ότι ο Τσίπρας, το εννοεί να κυβερνήσει. Μπήκε κατευθείαν στο πάρε - δώσε του πολιτικού παζαριού.
Τα 5 σημεία που προτείνει είναι τόσο soft που είναι εύκολο να τα αποδεχτούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Θεωρώ ότι είναι πιθανόν να μην πάμε σε επόμενες εκλογές.

Ανώνυμος είπε...

Αυτες τις μερες και μονον η σκεψη για κυβερνηση της αριστερας υπο τον ΣΥΡΙΖΑ ειναι ο ορισμος του βολονταρισμου. Αν ο κ. Α.Τσιπρας ειναι εξυπνος,και εφοσον λαβει καποιος σχηματισμος με τουλαχιστον 120 εδρες ψηφο ανοχης(ως τωρα αν αθροισουμε εδρες ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛΛ 52+19=33=104),η προκυπουσα βραχυβια βουλη να διαχειρισθει επειγοντα θεματα και να αλλαξει τον εκλογικο νομο και τις μεθεπομενες εκλογες , βλεπουμε.

Μην βιαζεστε!

Ο σοσιαλισμος θα ελθει με ποδηλατο.Ιβαν Ιλιτς

και οχι με πορφυραν Alfaromeo των Ιταλοσπουδασμενων επι δεκαετιαν και λοιπων φοιτητοσυνδικαλιστων εσωτερικου του 70, κρατικοδιαιτων “στελεχων” 40-ετιας στον αριστερο χωρο με ολα τα ονοματα και ολες τις παραλλαγες του.

Αφωτιστος Φιλελλην

ΥΓ Φιλος πρωην καπετανιος του ΕΝ μου ελεγε σημερα. Το καραβι γερνει αριστερα.
Του λεω : Αλλα το αριστερο κυμα ειναι αδυναμο και η αδρανεια του καραβιου πολυ μεγαλη, για να ανατραπει. Μπορει και να επανελθει μετα απο την αρχικη λαχταρα του καπετανιου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Φιλελευθεροι ή αλλοι συνδυασμοι).

Γιώργος Σαρρής είπε...

Βρε cynical τόσοπολυ πιστευεις στα ποσοστά που αλλάζουν στο άψε σβήσε μόλις κάτι προκύψει και στις κινλησεις κορυφής; Πραγματικά πιστευεις οτι μπορεί το ΚΚΕ να μπει στο"χοντροντούλαπο της ιστορίας;" Το ΚΚΕ δεν είναι κοινοβουλευτικό κόμμα όπως τα άλλα και έχει σοβαρή οργανωμένη παρουσία στο λαικό κίνημα όπου θα κριθούν πιο πολλά από όσα θα κριθούν από μια αντικειμενικά αδύναμη κυβέρνηση.
Και στο φινάλε πραγματικα πιστευεις οτι θα έδινε κάτι καλό κάτι τέτοιο κι αν ακόμη συνέβαινε;

Γιώργος Σαρρής είπε...

"Δεν βλεπεις το ΚΚΕ, που ενω ειναι βερο αντι-ευρωπαικο, πριν λιγους μηνες η αλεκα δηλωσε οτι δεν μας συμφερει να βγουμε απο το ευρω τωρα..."
Εχεις ξεφύγ:)
Για να παλέψει κατι ο λαός πρεπει να το βάλει στόχο και να το κανει δικη του θεση.Από τα πάνω θαυματα δεν υπάρχουν από μοναχικούς καβαλάρηδες σωτήρες. Βεβαια καποιοι πιστευουν ακόμη και στους anonymous αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα. Το ΚΚΕ δεν εκανε πίσω ούτε εκατοστό στο θεμα της ΕΕ ή του ΕΥΡΏ. αΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΤΩΡΑ ΚΆΠΟΙΟς ότι μπορεί ας πουμε μια κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ πόσο μαλλον ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΛ ναμας βγαλεε από το ευρώ προς όφελος του λαού και μάλιστα με το λαό απέναντι ας το πεί.Να το ακούσουμε κι αυτό.

Γιώργος Σαρρής είπε...

"Το ΚΚΕ είναι τσακωμένο με το λαό"
ΝP:Δυστυχως ακόμη και έξυπνοι κ προοδευτικοί άνθρωποι με αστειάκια και κλισέ που κυκλοφορούν δωρεάν σε όλο το πολιτικό φάσμα από ΧΑ μέχρι τους Αναρχικούς και φυσικά ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και όλους, πέφτουν στη λούμπα να σπρώχνουν το μάταιο σχεδιο εξαφάνισης του ΚΚΕ χωρίς να το καταλαβαίνουν. Εγω δεν είμαι μέλος του ΚΚΕ αλλά κ μόνο αυτό είναι αρκετο για να με βάζει απέναντι. Μια βόλτα στη Χαλυβουργία αρκεί για να δεις αν είναι μαλωμένο με το λαό το ΚΚΕ. εΚΕΊ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΕ ΘΈΛΩ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΩΝΥΜΟ.Δε λεω πως είσαι κακοπροαίρετος.Δεν το ξερω.Αλλα ειναι κριμα έτσι χωρίς σκέψη να λεμε τέτοια. Αν έρθει καποιος σε μια πορεία του ΚΚΕ κι ακούσει τα συνθήματα θα καταλάβει ότι το κλίμα εκεί είναι η μερα με τη νύχτα με την άλλη Αριστερά. όποια λάθη κι αν κανουν εκεί δεν έχουν σχεση με την ελαφρότητα του Συριζα π.χ. Βεβαια η ελαφρότητα είναι ωραία δε λέω, και γοητευτική και μου αρεσει κι εμένα οταν βγαίνω για ποτά, αλλά δεν ξερω αν μπορεί να μας παέι κάπου σημερα.Φιλικά πάντα